1/14/2013

Gyöngylabor - Nagy Téli Kísérlet/ The Bead Lab - Winter Challenge 1013

Bizony, immár másodszor kerül sor a Gyöngylabor Nagy (Téli) Kísérletére. Nagyon jó volt megszervezni az elsőt tavaly augusztus/ szeptemberben és várni, ahogy érkeznek  pályázatok. Vajon ki indul, milyenek lesznek a pályamunkák, hányan küldtök be szépséges ékszerfotókat - számotokra mit is jelent a téma....Ősszel 12 pályázat érkezett, ami első körben szép teljesítmény - reméljük most is megihletett sokakat a téma - az Északi (vagy Sarki) Fény. És most jöjjön egy kis inspiráció, mert még mindig nem késő belekezdeni!!!



"A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az Északi-sarkkörtől északra, illetve a Déli-sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható.
Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, de északi fény néven is ismert (a borealis jelentése északi, az australis pedig déli).
A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.
A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrűként, glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Összefüggést találtak a déli és az északi pólusnál fellépő fényjelenségek között. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. Sarki fényt a Naprendszer más mágneses bolygóinál (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) és azok egyes holdjainál (Io, Ganymedes) is megfigyeltek.
A sarki fénynek 5 formája ismert:
  • folt-forma: kisméretű fényjelenségek
  • ív-forma: enyhén görbülő szalagok
  • sáv-forma: csomós vagy ráncos alakúak
  • sugár-forma: egyenes fénynyalábok, amelyek a Föld mágneses erővonalait követik
  • fátyol-forma: diffúz, nagy kiterjedésű fénylések" 
 (forrás. Wikipedia)

Ugye bevillant a gyöngyös színárnyalatokban és Swarovski kristályokban megjelenő AB fóliázás?

Engem ez a téma régóta foglalkoztat, és megihletett már.....ennek a nyakláncomnak is Északi Fény a neve...


És most következzen az eredeti kiírás, amit több helyen is olvashattatok már tavaly november óta.


A zsűri személyi összetétele változatlan - ami az értékelésben változik, az az, hogy minden induló kérheti a saját pályamunkájára vonatkozó kiértékelést a verseny eredményhirdetése után, valamint megtudhatja, hányadik helyre volt elegendő a pontszáma.

Akik a pályázatokat értékelik:

Budai Kata
Csizmadia Éva
Dobos Éva

Ingesné Barkóczi Ibolya
Pulai-Morvai Anett
Veres Zsuzsi

Továbbra is feltétel az EGYEDI, EREDETI dizájn  - az itt felvonultatott példák Példák, nem pedig másolandó alkotások. Ismételten kérünk mindenkit, hogy próbáljon saját kútfőből meríteni.


Amanda of Chrysantemumveil











1 comment:

Beagyöngy said...

Nagyon inspiráló ez a tájkép. Én már ép befejezem a pályamunkát, és nagyon jó, hogy megkapjuk majd az értékelést, ennek a hírnek örülök.